Comblain la Tour

Na meer dan 4 jaar bureaucratie is Comblain la Tour eindelijk weer toegankelijk voor klimmers.

In 2008 en 2009 werd het in vergetelheid geraakte Comblain la Tour in het Ourthe-dal gesaneerd door het Belgian Rebolting Team onder leiding van Kobe Bellinkx. Er kwamen zelfs een paar mooie routes bij. Maar voordat Kobe en zijn mannen klaar waren met saneren werd het gebied alweer gesloten omdat de milieuvergunning niet aangevraagd was.

In 2012 duiken de eerste berichten op dat er eindelijk een vergunning is afgegeven, weliswaar onder strenge voorwaarden. Er kan weer geklommen worden maar dan moeten er wel nog eerst een aantal praktische afspraken gemaakt worden met de gemeente en het Département Nature et Fortes. Het is het Belgian Rebolting Team met de hulp van vrijwilligers, waaronder vele Nederlanders die ervoor zorgen dat aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Uiteindelijk blijven er 50 routes over. In samenwerking tussen KBF, Belgian Rebolting Team en Geert Vanden Broeck, die verantwoordelijk is voor de mooie fotografie, wordt er een nieuwe topo uitgegeven. Zelf leverde ik ook een foto aan van Patrick Coenen in “Nailin’ Palin”. De nieuwe klimgids is verkrijgbaar via het secretariaat van de KBF.

Het massief ligt in een NATURA 2000 gebied: Respecteer de opgelegde ecologische gedragsregels die in de klimgids staan!

Share

One Response to “Comblain la Tour”