Schwertner Frankenjura Gidsen

De Duitse Frankenjura behoort tot de grootste klimgebieden van Europa en is doordrenkt met tradities die een grote betekenis hebben gehad voor het moderne sportklimmen.

De Frankenjura had vanaf de jaren tachtig een sterke lokale scene met vooruitstrevende klimmers zoals Kurt Albert, die het ‘rotpunkten’ bedacht heeft. Hij markeerde routes die hij ‘vrij’ kon klimmen met een rode stip. De legendarische Wolfgang Güllich zette de Frankenjura internationaal op de kaart toen hij ‘Action Directe’ klom, de eerste 9a ter wereld! Tot op de dag van vandaag is deze route een masterpiece in de klimwereld, die nog niet zo lang geleden herhaald is door de Duitse Alex Megos (op 19-jarige leeftijd!).

Op pagina 338: Roman in "Ronin" 10+/11- (photo: Paul Lahaye)

Inmiddels voorziet het gebied in bijna 11.000 routes, waarvan een groot gedeelte best moeilijk is. De Frankenjura trekt dan ook veel sterke klimmers aan van over de hele wereld, maar ondanks de hoge concentratie moeilijke routes is het een prachtig en rustig klimgebied dat voor alle klimniveaus geschikt is. Naast het mooie klimmen staat de Frankenjura ook bekend om de gastvrijheid, zelfgemaakte ‘Kuchen’ en bier die in ieder dorpje te vinden zijn.

In het kader van natuurbescherming is er in de Frankenjura wel een zone-regeling van kracht. Sommige gebieden zijn zelfs gesloten voor klimmers, maar die zijn niet opgenomen in de klimgidsen. In andere zones mag je klimmen tot de tophaak (Umlenkhaak) of mogen er geen nieuwe routes geopend worden. Deze zones staan aangegeven in de klimgidsen met de nummers 1 t/m 3. Soms worden gebieden tijdelijk gesloten in verband met de broedperiode van vogels, maar dit staat altijd aangegeven bij de rotsen en meestal ook in de topo’s.

De Auteur Sebastian Schwertner in "Stromausfall" 8 bij het nieuwe Intensivstation (photo: Paul Lahaye)

Sebastian Schwertner verhuisde in 1992 van Heidelberg naar Erlangen om meer te kunnen klimmen in de Frankenjura. Hij opende meer dan 100 nieuwe routes waaronder ‘Mikrokosmos’ 10, ‘Das Spiel ist aus’ 9/9+, ‘Oxymoron’ 9+, ‘Traumpfad’ 9+ en ‘Im Schatten der Eiche’ 10-. Vanaf het begin heeft hij de gebieden die hij bezocht gedocumenteerd wat al snel resulteerde in de bekende Schwertner klimgidsen. Het gebied werd door het hoge aantal routes al snel opgedeeld in een Noordelijk- (Band 1) en een zuidelijk-gids (Band 2). In 2001 kwam de eerste uitgave van Band 1 uit met 320 pagina’s en nog geen jaar later verscheen ook Band 2 op de markt.

Afgelopen maand kwam er van Band 1 alweer de 8e en van Band 2 de 9e druk uit! Een ‘never ending story’ over een van de mooiste klimgebieden ter wereld:

Band 1 Editie 8 bestaat uit 552 pagina’s en 5230 routes. De 13 nieuwe gebieden met 200 routes die in deze druk zijn opgenomen: Bischofsberg, Bronner Brummer, Downset, Enigma, Intensivstation (met meer dan 50 prachtige routes!), Lummerland, Schrumpelrisse, Schwarzes Riff, Soul Kitchen, Streichelzoo, Tanzboden, Unterailsfelder Turm en Verbrechereck.
ISBN: 978-3-95611-015-3

Band 2 Editie 9 bestaat uit 544 pagina’s en 5609 routes in 342 gebieden, waarvan 13 nieuwe met 214 nieuwe routes. De nieuwe gebieden die in deze 9e druk zijn opgenomen zijn: Algersdorfer Pfeiler, Ammerrieder Fels, Heidelberg, Kalbsfels, Kurt Albert Ged.-Wand, Rupprechtstein, Rupprechtwand, Schlampenland, Schlehenmühler Nebenfels, Todesstern, Wirtsfels und Wolkenstein.
ISBN: 978-3-95611-016-0

Ook deze keer zijn er weer een aantal foto’s van mij opgenomen in de gidsen.

Pagina 112

Pagina 170 & 171

De klimgidsen van Sebastian zijn ook digitaal beschikbaar. De twee klimgidsen zijn verdeeld over 4 Apps voor de iPhone, iPod-touch en/of iPad. Zoals we gewend zijn van de gedrukte gidsen zijn de Apps ook erg praktisch en overzichtelijk in gebruik. De Apps zijn up-to-date en de inhoud is gelijk met de nieuwe gedrukte edities. Klik hier voor meer info over de Apps.

De gidsen zijn te bestellen bij Panico Verlag.

Klik op een foto voor een groter formaat.

Share

Comments are closed.