Een decennium!

Tien jaar geleden maakte mijn zoon Chris, toen 11 jaar, de website lahaye.ws zodat ik mijn foto’s online kon zetten. In de kerstvakantie van 2004 waren we dagenlang samen bezig en Chris was toen al in staat om al mijn ideeën in de website te integreren. Op 1 januari 2005 ging de website officieel online en tijdens het eerste jaar werd de fotogalerij al snel ingehaald door het klimnieuws.

Die kleine knul van toen is ondertussen een ICT-student, maar Chris zijn support voor de website is altijd gebleven.

Januari 2005 (cartoon: Toon Hezemans)

In het laatste decennium is mijn leven nogal veranderd en het waren niet altijd de makkelijkste jaren. Vorig jaar kreeg ik een burn-out en was volledig opgebrand. Mijn wereld stortte in, had nergens meer zin in en zelfs de passie voor het sporten was verdwenen. Fotograferen was het enige waar ik nog enigszins plezier in had en ik zocht dan ook regelmatig mooie plekjes op in het Limburgse landschap. Tien jaar lang liep de website als een rode draad door mijn leven. De blog en de foto’s lieten vele avonturen met fijne mensen zien, vaak op de meest afgelegen en prachtige plekjes. Ook tijdens het laatste jaar was de website een constante factor. De berichtjes die ik kreeg om in het nieuws te vermelden zorgden ervoor dat het contact met de klimsport niet helemaal verdween. Stap voor stap en gesteund door Isolde, goede vrienden en familie ging het langzaam beter en komt mijn liefde voor het sporten en het plezier in het buiten zijn stapsgewijs weer terug.

Humcoven in Meerssen (photo: Paul Lahaye)

De enthousiaste reacties en berichtjes van bezoekers zorgden er elke keer opnieuw voor dat ik toch bleef doorschrijven en nieuwe foto’s uploadde. Ik kon met de blog ook vrienden en bekenden die een bijzondere prestatie hadden geleverd in het zonnetje zetten. Daarnaast gaf het schrijven over de prestaties van de kids uit regio Limburg ook voldoening. Vooral de stukjes tekst die de jeugdklimmers instuurden waren leuk om samen met een mooie klimfoto te vermelden.

De laatste weken is de achterstand weggewerkt en zijn er veel nieuwe foto’s toegevoegd aan de galerijen (Bomal, Ettringen, Frankenjura, Freyr en Mont Blanc). Plaatjes van bijzondere momenten met mooie herinneringen, toffe mensen en prachtige plekjes.

In de afgelopen tien jaar is het internet enorm veranderd en heb ik er wel eens aan gedacht om met de website te stoppen. Websites en blogs zijn gedeeltelijk gepasseerd door Twitter en like-pagina’s van Facebook. Toch blijf ik van mening dat een blog het beste platform is om nieuws te publiceren waarbij je invloed hebt op zowel inhoud als opmaak en daarmee een stukje authenticiteit bewaart. Daarom stop ik voorlopig nog niet en wil ik iedereen bedanken die mijn website volgt.

Ik wil ook iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd. Met name Toon Hezemans (cartoons), Chris Lahaye (website), Isolde Toet (teksten) en Youri van Vliet (teksten en gedichten): een dikke merci voor de ondersteuning, zonder jullie bijdrage was mijn website nooit geworden wat het nu is!

Januari 2015 (cartoon: Toon Hezemans)

Last but not least, a special thanks to the sponsors of lahaye.ws for their fantastic support over the last years: La Sportiva, Black Diamond and Beal. I feel priviliged to receive all those perfect climbing products.

2015 gaat een mooi jaar worden met hopelijk veel mooie avonturen aan de rotsen. Dus voor alle lezers een gelukkig en gezond nieuwjaar: Climb your dreams!

Paul Lahaye

Share

Comments are closed.