Vervlogen tijden herleven

De Nordeifel was tot april 1994 een van de grotere klimgebieden (1200 routes verdeeld over maar liefst 90 massieven) van Duitsland. Door de omvang kon het gebied zich meten met de Elbsandstein, Frankenjura en Pfalz. De kiezels van het Rurtal (Roerdal) zijn al vanaf 1908 een geliefde trainingsplek voor alpinisten, maar na 1945 begint de ontsluiting echt goed op gang te komen. In 1967 verschijnt de eerste topo en in de jaren 80 ontstaat er in de Eifel zelfs een eigen locale klimscene met ‘jonge sterke honden’, ook schieten de moeilijke routes in deze tijd als paddenstoelen uit de grond.

diebestenimwesten2016

In de nieuwe gids staat ook een foto van mij: klimmaatje Christian Booms in ‘Tattoed climb Messiah’ 9 (7c) op de eerste Hinkelstein van Nideggen. (photo: Paul Lahaye)

Er is echter ook een andere ontwikkeling gaande, want vanaf de jaren 70 wordt de druk van natuurbeschermers en vogelorganisaties steeds groter. In 1994, in het jaar dat Florian Schmitz een nieuwe gids uitbrengt, valt definitief het doek voor dit mooie klimgebied. Ongeveer 85% van de rotsen van de Nord-Eifel wordt gesloten. Alleen op de Effels, Hirzley, Hinkelsteine en de Zwei Brüder mag er nog beperkt geklommen worden (150 dagkaarten). Het is de doodsteek voor het ooit zo bloeiende klimgebied op nog geen steenworp afstand van de Limburgse grens.

die_besten_im_westen_cover2016

Toch heeft het Rurtal en de aangrenzende regio nog veel te bieden voor klimmers. Uitgever Geoquest komt namelijk met een nieuwe gids uit ‘Die Besten im Westen – Kletterführer Rheinland’ met daarin veel klimgebieden waaronder de gebieden van Nideggen die nog steeds open zijn. Een ode aan het klimpotentieel van deze regio en een herbeleving van vervlogen tijden.

Behalve het Rurtal zijn in de gids ook opgenomen:
– Kelmis (bei Aachen)
– Gerolsteiner Dolomiten
– Mayen (Auswahl)
– Teufelsley (Ahrtal)
– Der Stenzelberg im Siebengebirge
– Köln – Hohenzollernbrücke
– Lindlarer Legowand
– Bochumer Bruch
– Steinbruch Wassermangel
– Spreeler Mühle
– Isenberg
– Sünsbruch
– Aralwand
– Muttental
– Hohensyburg
– Landschaftspark Duisburg Nord

karte_gesamt_rheinland_2016

Titel: Die Besten im Westen
Auteur: Fritz Blach
Editie: 1 – 2016
Uitgever: Geoquest Verlag
ISBN: 978-3-00-053512-3
Formaat: DIN-A5-dwars 272 Pagina’s
Uitvoering: in kleur, met GPS coordinaten en vele foto’s
Prijs: 27,00 €

Meer informatie op: www.geoquest-verlag.de

Bronnen voor dit artikel:
100 Jahre Klettern in der Nordeifel – DAV
Aus einer vergangenen Zeit – Florian Schmitz

Share

2 Responses to “Vervlogen tijden herleven”

  1. Harold Moody says:

    Shit shit, nou wordt het ook druk in al die onbekende maar wel mooie gebieden, tot dat ze ook gesloten worden…

  2. admin says:

    @Harold; zal wel meevallen met die drukte. Al deze gebiedjes waren al te vinden op het internet 😉