Belangrijke informatie over Ettringen

Hierbij een belangrijke oproep van de locale klimmers uit Ettringen. Knoop ‘m in je oren! Harald Sven van de NKBV heeft de tekst (vrij) naar het Nederlands vertaald. Helemaal onderaan het origineel:

Belangrijke informatie over het klimgebied Ettringen.

Er is op het moment sprake van een serieus probleem dat het klimmen in de gemeente Ettringen bedreigt. In het bijzonder gaat het om gedrag van (bepaalde) klimmers. Wanneer dit specifieke gedrag [later hierover meer] niet stopt, dan kan dit tot drastische consequenties voor het klimmen in de Ettringer Lay leiden, en mogelijk ook voor het klimmen in de andere gebieden. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de weinige personen die overlast veroorzaken, waardoor de tolerantie van de gemeente tot nul is terug gelopen, maar ook alle anderen die zich netjes gedragen. Wat de consequenties kunnen zijn, moge duidelijk zijn. Totale sluiting van het gebied is niet ondenkbaar. Het kan over en uit met het klimmen in de basaltgroeves, wanneer we ons niet aan een paar basale richtlijnen/regels houden. Regels die voor verstandige mensen volkomen normaal zijn, al honderd maal uitgelegd zijn, en die zonder al te veel problemen uitgevoerd kunnen worden. Voor de duidelijkheid volgens ze hier nogmaals:

1.) NIET BIVAKKEREN OP DE PARKEERPLAATSEN. Op geen van de parkeerplaatsen in het gebied mag gebivakkeerd worden, net zo min als in de groeven zelf. Niet met de camper, niet met de auto, niet met de tent, niet onder de open hemel. Helemaal niet dus! Helaas, maar waar! En in het bijzonder mag het niet in de schuilhut bij de grote parking van de Ettringer Lay.

In Mayen, Ettringen, Kottenheim zijn hotels en pension in bijna iedere prijsklasse. Er zijn twee campings aan de Laacher See: Campingplatz Laacher See en Camping Siesta. Op het terrein van de Familie Schäfer kan op aanvraag op eenvoudige wijze overnacht worden. Er is een toilet en water. [Waar/hoe? De Schäfers wonen aan de oostzijde van de Schäferlay. Eerst even langs hun huis lopen en vriendelijk vragen of het kan].

Tip: ‘Camping Falkleymuhle is net overgenomen door een paar jonge mensen uit Keulen. Niet verkeerd gelegen, je kunt er eten en ook een fikkie stoken.’

Audrey Armino on ‘Q.E.D.’ 8 / 7a, Große Wand. (photo: Paul Lahaye)

2.) NIET POEPEN OP DE PARKING/LANGS DE PADEN.
Het is de gemeente een doorn in het oog dat overal poep ligt. Het is ontoelaatbaar dat er achter de hut, op de weide of in/achter de eerste bosjes langs de toegangsweg gepoept wordt. Om nog maar te zwijgen van toiletpapier wat open en bloot er naast of bovenop wordt gedeponeerd. Dit moet ogenblikkelijk stoppen, want hier is geen pardon van zijde van de gemeente te verwachten. Iedereen weet wat ie moet doen als ie ‘t buiten in de bosjes moet doen. Doe dat dan ook!

– Ga thuis naar de plee.
– Loop een flink stuk van de gebaande paden voor je met de broek op de knieën gaat.
– Graaf een kuil, begraaf je WC-papier. Of neem het mee als de bodem hard is (rolletje van maken en in zipperbag).

Het is echt heel eenvoudig!!

3.) HET LONNENLOCH IS DICHT TUSSEN 17:00 en 07:00.
Deze tijden zijn door de jagers van het aan het Lonnenloch grenzende jachtgebied opgelegd. Of ze dit klimmers op een aangrenzend perceel kunnen opleggen is natuurlijk de vraag, maar gezien de precaire verhoudingen moeten we ons hier strikt aan houden. Het niet in acht nemen kan tot een complete sluiting van dit deelgebied leiden. De kleine parking aan het begin van de toegang naar het Lonnenloch biedt plaats aan maximaal 4 auto’s. Het is niet alleen verboden, maar ook ontzettend lomp, om als de parking vol is, je auto op de boerenlandweg te parkeren. Je hindert de boer daarmee in zijn werk. Het is ook verboden op de geasfalteerd weg te parkeren. Dit levert logischerwijs een gevaarlijke situatie op. Is de parking vol? Wijk dan uit naar de grote parking in Ettringen.

4.) Als de ‘oude’ parking tussen Hölle en de toegang naar Mordor vol is zet je de auto het best op de grote parkeerplaats neer. Zet je auto NIET langs de rand van de straat en ook NIET bij de ingang van het ‘Brechwerk Winnen’ aan de overzijde van de weg.

Wanneer we ons allen in de toekomst aan deze simpele punten houden en anderen er netjes, maar dwingend op wijzen dan kunnen we het gebied duurzaam behouden. Het is heel simpel, verkeerd parkeren, wildpoepen, overnachten op de parking of je niet aan de tijden van het Lonnenloch houden zal er voor zorgen dat het gebied dicht gaat. Wanneer is slechts een kwestie van tijd. Houd dus zelf je ogen open en neem vriendelijk maar resoluut de rol van steward aan om de bezoekers van dit mooie klimgebied in de juiste banen te leiden. Daarmee doe je niet alleen ons maar ook jezelf een groot plezier. Het zal ons sterken in onze onderhandelingen met het bevoegd gezag om de toegang tot de groeven duurzaam te borgen.”

De originele oproep:

Wichtige Info für das Klettergebiet Ettringen.

Aktuell gibt es massive Probleme mit der Gemeinde Ettringen in Bezug auf das Verhalten einiger Kletterer im Gebiet Ettringen. Sollte das Fehlverhalten nicht unverzüglich abgestellt werden ist mit harschen Konsequenzen für das Klettern in der Ettringer Lay und den anderen Gebieten zu rechnen. Davon wären nicht nur die wenigen Kletterer betroffen, die durch Ihr rücksichtsloses Verhalten dafür sorgen, dass die Toleranz der Gemeinde für das Klettern langsam gegen Null geht, sondern auch der Großteil der Kletterer, die ein vernünftiges Verhalten an den Tag legen wären ebenso betroffen. Um welche Konsequenzen es geht kann sich jeder denken, ein Kletterverbot für das ganze Gebiet ist ganz schnell ausgesprochen und wenn wir uns jetzt nicht alle kompromisslos an ein paar einfache Regeln halten, dann war es das mit dem Klettern im Basalt. Dabei handelt es sich um einige wenige Punkte, die für zivilisierte Menschen selbsverständlich sind, schon tausendfach artikuliert worden sind und die ohne großen Aufwand befolgt werden können. Aber sicherheitshalber liste ich diese hier noch einmal auf:

1. Auf allen Parkplätzen (hervorzuheben insbesondere der große Parkplatz an der Ettringer Lay) der Gebiete oder in den Steinbrüchen ist das Übernachten nicht gestattet. Dies gilt für Übernachtungen im Auto, Camper, Zelt oder unter freiem Himmel. Ebenfalls ist das Übernachten in der für Wanderer gedachten Schutzütte am Parkplatz der Ettringer Lay nicht gestattet.

In Mayen, Ettringen und Kottenheim finden sich Hotels und Privatpensionen für fast jeden Geldbeutel. Zwei Campingplätze findet man am Laacher See: Campingplatz Laacher See und Camping Siesta. Auf dem Grundstück der Familie Schäfer kann auf Anfrage das Zelt aufgestellt werden, es wird gegen ein geringes Entgelt eine einfache Campingmöglichkeit sowie Toiletten und warmes Wasser geboten.

Dorien Lekkerkerk fighting her way up on ‘Aucune plaquette’ 7 / 6b. (photo: Paul Lahaye)

2. Im wahrsten Sinne des Wortes stinken der Gemeinde die „Hinterlassenschaften“ einiger Kletterer im nahen Umfeld des Parkplatzes an der Ettringer Lay. Es ist völlig unverständlich, dass einige Ihr Geschäft direkt auf der Wiese am Parkplatz, hinter der Schutzhütte oder in den ersten Büschen am Weg in die Ettringer Lay erledigen. Vom Toilettenpapier, das einfach in die Büsche geworfen wird oder einfach an Ort und Stelle die Exkremente ziert ganz zu schweigen. Sollte dies nicht unverzüglich eingestellt werden, können wir seitens der Gemeinde kein Pardon erwarten. Jeder weis was zu tun ist, wenn einen im Freien der Ruf der Natur ereilt – handelt zukünftig so. Und für alle, die davon keine Ahnung haben ein paar einfache Tipps:

– Grundlegende Bauleiterweisheit: Erscheint ausgeschissen auf der Baustelle!!
– Geht die langen Wege (also nicht aus dem Auto raus und gleich die Hose runter lassen)
– Das Klopapier im Zipperbag mitnehmen oder an Ort und Stelle abfackeln (aber dabei keinen Waldbrand entfachen)

Es ist stinkeinfach!!

3. Für das Lonnenloch gilt ein Betretungs- und Kletterverbot zwischen 1700 Uhr und 700 Uhr am Folgetag. Dieses Verbot wurde von dem Jäger der an das Lonnenloch angrenzenden Jagd ausgesprochen, ist zwar rechtlich durchaus fragwürdig, aber in der momentanen Situation ist es zwingend einzuhalten. Bei Zuwiderhandlung besteht die Gefahr einer Komplettsperrung. Der kleine Parkplatz am Beginn des Feldweges zum Lonneloch bietet nur Platz für max. vier PKW. Auf gar keinen Fall darf, wenn der Parkplatz belegt ist, am Rande des Feldweges oder am Straßenrand geparkt werden. Ist der Parkplatz voll, dann weicht auf die Parkplätze an der Ettringer Lay aus und lauft von dort die wenigen Meter ins Lonnenloch.

4. Last but not least, das betrifft insbesonder die Parksituationen am alten Parkplatz der Ettringer Lay, der insbesondere von den Besuchern der Sektoren Mordor und Bierkeller benutzt wird. Sollte dort keine Parkmöglichkeit mehr vorhanden sein, dann parkt auf dem Parkplatz Ettringer Lay und lauft die wenigen Meter nach Mordor. Das Parken am Straßenrand im Bereich des alten Parkplatzes oder auf der gegenüberliegenden Straßenseite und im Bereich der Einfahrt zu Brechwerk Winnen ist ein absoluter Nogo.
Wenn wir uns zukünftig an diese einfachen Punkte halten, haben wir, die sich aktiv um das Gebiet kümmern, eine realistische Chance den Bestand des Gebietes für alle Kletterer zu sichern. Wer jetzt noch am Parkplatz übernachtet, in die Büsche sch…, die Straßen zu parkt und im Lonnenloch außerhalb der erlaubten Zeiten klettert trägt maßgeblich dazu bei, dass die gesamte Ettringer Lay und das Lonnenloch als Klettergebiete in Gefahr sind. Sehr hilfreich wäre auch, wenn Ihr in Zukunft mit einem offenen Auge im Gebiet unterwegs seid und jeden, der sich nicht an die o.g. Punkte hält freundlich aber bestimmt darauf hinweist. Damit helft Ihr nicht nur uns in den anstehenden schwierigen Gesprächen und Verhandlungen, sondern tut auch Euch selbst und uns Allen einen großen Gefallen in puncto Erhalt des Klettergebietes.”

Klik op een foto voor een groter formaat.

Share

Comments are closed.