Comblain la Tour

Voor ons nuchtere en overgeorganiseerde Nederlanders is het allemaal maar moeilijk te vatten, maar bij onze zuiderburen beheren UBS, CAB, KBF, Natuurvrienden, Défense Nationale, Club d’Escalade Visétois en zelfs de DAV de Belgische klimgebieden. Om het nog moeilijker te maken liggen deze rotsen ook nog vaak op privé-, gemeentelijk- of provinciaal grondgebied.

Door deze chaos, maar ook door overlast van grote groepen (vooral commerciële outdoor activiteiten) zijn al heel wat klimgebieden in de laatste decennia gesloten. Gelukkig zijn er ook nog Belgen die zich niet laten ontmoedigen en zoeken naar ieder “vrij” rotsje om routes te openen of oude gebieden te saneren.

De mannen van het Belgian Rebolting Team onder leiding van Kobe Bellinkx behoren tot deze groep en onder de noemer “geen woorden maar daden” werd in 2008 en 2009 met man en macht het in vergetelheid geraakte Comblain la Tour in het Ourthe-dal gesaneerd en kwamen er zelfs een paar prachtige kalkroutes bij.

Heike Mandler in "Vin Sauvage" 7b (route 8 in de topo)

België zou België niet zijn, want nog voordat Kobe en zijn troepen klaar waren met het zware werk werd het gebied alweer gesloten omdat de milieuvergunning niet toegekend werd. Na meer dan twee jaar bureaucratie is de kogel door de kerk en duiken de eerste berichten op dat er eindelijk een milieuvergunning afgegeven is, weliswaar onder strenge voorwaarden. Pakweg 70 routes blijven dicht, maar een 20-tal routes op Arête le Chirmont zijn weer open waaronder de mooie “Norah” 7b+, “Too fat for tufas” 7c, ”Plus d’Heros” 7b+ en “Nalin’Palin” 7b+ (Beklimbaar zijn de routes 9 t/m 27 en 1 en 2 op Tour de Chirmont in de topo).

Arête le Chirmont Face Sud (topo: Belgian Rebolting Team / Kobe Bellinkx)

Arête le Chirmont Face Sud (topo: Belgian Rebolting Team / Kobe Bellinkx)

De volgende info is vertaald van http://grimper.skynetblogs.be :

“De volgende voorwaarden zijn momenteel van kracht bij onderstaande sectoren:

Dalle de la vierge: Verboden te klimmen en behoud van geplaatst materiaal. Op verzoek van bewoners en religieuze overtuiging (standbeeld Maria).

Arête l’Chirmont Face Ourthe: Verboden te klimmen: routes 1-2 AAAB. Bescherming vegetatie.

Arête-le Chirmont Face Sud: Verboden te klimmen: routes 1-8. Bescherming vegetatie.

Arête l’Fairon: gesloten i.v.m. bescherming vegetatie.

Parkeren is toegestaan op de Place du Wez, de afstand tot het massief te voet is dan ongeveer 1000 meter. Respecteer deze regel en parkeer niet op het gras, berm of andere plaatsen. En steek zeker niet de spoorlijn over!

Maximaal 30 mensen per dag!

Kobe vraagt om nog niet te gaan klimmen, omdat er eerst nog een aantal zaken geregeld moeten worden om aan de randvoorwaarden te voldoen van de milieuvergunning (toegangshek, parkeerverbod en toegangspaden), maar ook zodat de communicatie met het DNF (Département Nature et Forêt) op een constructieve manier verder uitgebouwd kan worden.

Share

One Response to “Comblain la Tour”

 1. Paul says:

  Reactie van Kobe per e-mail:

  Nog 2 opmerkingen wegens foutjes in de vertaling van Xavier en verschil tussen oude versie topo en nieuwe.
  – Dalle de la vierge moeten we de haken definitief verwijderen.
  – Arete chirmont face sud. Alle routes links van ‘Goudourix’ (deze lijn inbegrepen) zijn verboden. Dus ‘vin sauvage’ blijft gelukkig behouden.

  gr,
  kobe