Verslag Double Dutch Khumbu

In september konden jullie al lezen dat het Limburgs duo Roland Bekendam en Hans Lanters in de startblokken stond voor hun vertrek naar de Khumbu Himalaya in Nepal. Een gebied dat ook wel bekend staat als het overgangsgebied naar het dak van de wereld met bekende toppen als de Mount Everest en Cho Oyu. Inmiddels is de Double Dutch Khumbu 2012 weer veilig thuis en ondanks dat zij helaas niet al hun dromen waar konden maken, kijken Hans en Roland terug op een spannend avontuur met veel mooie momenten.

Rechts de Taweche met zijn hoofd- en noordtop. Links Cholatse. (photo: Roland Bekendam)

Lees Roland zijn verslag en kom naar zijn lezing op het internationale Dutch Mountains Film Festival van 18, 19 en 20 januari 2013 in Heerlen!

“Na ruim een week in de bergen zijn Hans en ik klaar voor ons eerste klimdoel, de 1000 meter hoge, grotendeels nog onbeklommen oostwand van de Kyajo Ri (6186 meter). Op 20 oktober klimmen we de eerste twee lengtes en hijsen de kleine haulbag naar het bovenste relais. Als we weer terug zijn bij de tent, hebben we geen van beiden echter een goed gevoel over de route. Deze lijkt weliswaar qua moeilijkheid geen probleem, maar na 11:30 uur is de zon weg en duikt de temperatuur naar -10 graden, nogal koud voor een rotsroute. Op zich is dat ook nog wel te doen, zij het dat we door de kou meer tijd nodig zullen hebben dan gepland. Belangrijker is dat de wand geheel droog is en geen sneeuw of ijs bevat. Dit zou betekenen dat we drie dagen niets te drinken en nauwelijks te eten hebben. We hebben al 35 kg aan gewicht mee te nemen, en ook nog vele kilo’s water erbij is geen optie. We zouden ook niet weten waar dat water in te stoppen. Deze wand is voor het voorjaar, wanneer er sneeuw in de wand ligt en het veel minder koud is. We zijn het al snel eens de volgende dag de haulbag op te halen en weer af te dalen naar Machermo. Daarna gaan we over een pas van ca. 5400 meter naar het westen. De afdaling aan de andere kant is ook droog, dus we moeten over stijl puin en rotsplaten een weg zoeken. We kamperen uiteindelijk op 5200 meter aan een bevroren meer. De dikte van het ijs bepalen we met een ijsschroef, want de volgende dag moeten we hierover heen. Vanaf dit kampje beklimmen we de volgende dag, 24 oktober, de Kyajo Ri via de 40 a 50 graden steile zuidwest-flank.

Roland in de zuidwestflank van de Kyajo Ri (photo: Hans Lanters)

Hans in de zuidwestflank van de Kyajo Ri (photo: Roland Bekendam)

Het couloir naar de flank bestaat uit ronde blokken, maar de flank zelf biedt perfecte firn, zij het onderbroken door een rotsband van 100 meter, die er een paar jaar geleden nog niet was. Helaas bleek dit de enige dag met echt slecht weer te zijn. Eerst verschijnen er cirruswolken, dan trekt het dicht en gaat het sneeuwen. We willen nu echt graag naar de top en laten ons niet tegenhouden. Voor het topgraatje pakken we het touw nog even uit en om half drie staan we op het hoogste punt, zonder uitzicht helaas. Door de verse sneeuw is de afdaling door het keien-couloir een glibberpartij, maar om zeven uur zijn we weer terug bij de tent.

Roland op de top van de Kyajo Ri (photo: Hans Lanters)

Daarna staat de eerste beklimming van de noordgraat van de Taweche (6501 meter) op het programma. We hebben de graat al van alle kanten goed kunnen bekijken. Er zitten steile stukken in en een kilometer lange scherpe, knife-edge graat tussen de nog onbeklommen noordtop van ca. 6350 meter en de hoofdtop. Maar door de goede sneeuwcondities op de Kyajo Ri zijn we optimistisch. De klim naar de col tussen de Cholatse en de Taweche blijkt niet eenvoudig te zijn. Tot 5400 m ligt er geen sneeuw, en dat betekent dat we over gletscherpuin omhoog moeten. Haast iedere kei beweegt, zo’n gribus hebben we in de Alpen nog niet meegemaakt. Het is zo vermoeiend, dat we vanuit een kampje op 5050 meter, tot waartoe drager Lakudan ons geholpen heeft, slechts 300 meter hoger komen en de lasten in twee keer omhoog dragen. Bij een eerste poging het couloir onder de col in te komen stuit ik op verticaal bevroren puin. We proberen het daarna wel met succes in de brakke rotsen meer rechts. Hier gaan we de volgende dag omhoog. Na een enge stijgende traverse met drytool-bewegingen in bevroren puin staan we in de steile poedersneeuw. Nog redelijk vroeg in de middag komen we op de col aan. Er zijn hier slechts één maal eerder mensen geweest, een Britse expeditie in 1983. We zien nog een restje touw hangen. Na twee uur hakken staat het tentje op de messcherpe graat. We hebben prachtig uitzicht op Everest, Lhotse en Makalu.

Hans op de noordgraat van de Taweche, met bovenaan in beeld het omkeerpunt (photo: Roland Bekendam)

De volgende dag, 5 november, gaan we op weg naar de noordtop. De hoofdtop hebben we al afgeschreven, omdat we twee dagen langer onderweg zijn geweest en onze voedselvoorraden al erg krap waren. Zoals het hele seizoen, is het koud (- 25 graden) en de donsjas komt goed van pas. We voelen ons sterk en klimmen zonder touw snel over de graat. We denken aan het begin van de middag op de noordtop te zijn, maar aan die droom komt ruw een einde. We stuiten op een 100 meter hoog, vrijwel verticaal gedeelte van rotsen met een paar meter poedersneeuw erop. De bijlen hebben hier geen enkel houvast en zekeringen aanbrengen is niet mogelijk. We hebben geen keus en besluiten een beetje teleurgesteld om te draaien.

Roland bij het omkeerpunt op de noordgraat van de Taweche (photo: Hans Lanters)

Daarna beklimmen we nog de Pokalde (5810 meter) in een lange dag vanaf Pheriche. De laatste week heb ik te kampen met een darminfectie en breng heel wat uren door op het toilet. Ik val 7 kg af, maar het voordeel is dat ik nu in uitstekende sportklimconditie ben. Terugkijkend, hebben we alles bij elkaar een goede tijd gehad. Er waren teleurstellingen, maar we hebben spannende avonturen beleefd en mooie foto’s gemaakt. Heel belangrijk is dat we goed hebben samengewerkt en het altijd eens waren over wat we wel en niet gingen doen. Daarnaast hebben we weer veel geleerd en veel ervaring opgedaan. Kortom, succesvolle mislukkingen.

– Roland Bekendam –“

Share

Comments are closed.